Nieuws en wetenswaardigheden

Max Basic cartridge

Via Ebay USA kocht ik een fraaie, alleen in Japan uitgebrachte, Commodore MAX. De originele 100V voeding zat erbij en ik kon op zoek gaan naar een converter maar kwam er al snel achter dat een MAX ook overweg kan met de "powerbrick" van een C64. Maar wat nu: aangesloten op de TV kaart in mijn PC die alle systemen kan weergeven (De Max is NTSC-J)...Geen beeld. Nee, natuurlijk niet. De MAX heeft geen kernal en basic ROM's aan boord en heeft dus altijd een cartridge nodig. Er zijn een aantal spellen voor de C64 die werken in de MAX. O.a. Jupiter Lander, Clows en Kickman. Via het internet kwam ik er achter dat er ook Basic cartridges waren uitgebracht: Mini-Basic en MAX Basic. Nadat ik op een site de data van de ROM's had gevonden besloot ik de cartridge na te maken.

De Max Basic cartridge bestaat uit twee 8 Kb ROM's en een 2 Kb RAM chip. Een "International Soccer" cartridge heeft twee ROM's aan boord plus de aanwezige printsporen voor een RAM chip. Aanpassen van dit printje in de vorm van het plaatsen van drie IC voetjes en het "inprikken" van twee Eprom's en de RAM chip was heel eenvoudig. Ik heb nu maar liefst 2047 bytes free bij het opstarten ! De catridge werkt ook in een C64 en geeft dan hetzelfde opstartscherm.

De originele International Soccer cartridge. Twee ROM's en de ruimte voor een RAM chip. Twee Eprom's en een RAM chip erop. YES !!! 2047 bytes free..

Commodore 64 PLA replacement

Een van de oorzaken van een "dead" C64 is een defecte PLA chip, de 906114-01 ofwel de 82S100 ofwel de 251064-01. Dit is een voorgeprogrammeerde logische chip. Ik had nog een aantal 64's liggen met een defecte PLA maar was door mijn reserve onderdelen heen. Een zoektocht op internet bracht aan het licht dat de chip nergens meer verkrijgbaar is. maar er wel diverse vervangers verkrijgbaar zijn in de vorm van een Xilinx CPLD XC9536 op een adapter boardje. Ook zijn er mogelijkheden om een nog volop verkrijgbare 27C512 eprom als PLA te laten fungeren. Ik vond diverse schema's op internet maar dat van Ray Carlsen sprak mij het meeste aan omdat er slechts enkele aansluitingen moesten worden verwisseld.

Ik heb het .bin bestand van de PLA gedownload en in een Eprom gebrand en met behulp van twee IC voetjes een adapter gemaakt. Het geheel vervolgens in het PLA voetje op het moederbord gestoken en warempel: De 64 startte op zoals het hoorde. Ik vond het er echter niet zo fraai uitzien, zo'n stapel van drie IC voetjes op elkaar en besloot het moederbord zodanig aan te passen dat ik de Eprom direct in het PLA voetje kon prikken. Daarvoor waren slechts een paar wijzigingen nodig en het geheel ziet er fantastisch uit. De draadbrugjes zitten aan de onderzijde van de print en aan de bovenzijde hoefde ik slechts 4 printspoortjes door te krassen. Voor de goede orde: het moederbord is artwork 250407 dat blijkbaar niet zo kritisch is met de timing. Want op een bordje van het type 250425 werkt de "Nep-PLA" alleen goed als ik een snelle eprom ( 27C512-15) gebruik. Artwork 250407 werkt zelfs probleemloos met een tragere Eprom van 250 Ns. Ray Carlsen schrijft het al. De goede werking van een Eprom als PLA vervanger kan niet met alle moederborden worden gegarandeerd. Het werkt of het werkt niet. Onderstaande foto's geven een duidelijk overzicht van de aanpassingen. Let wel: dit is artwork 250407. Op 250425 zit de PLA op een andere locatie op de print en lopen de printsporen dus heel anders. Het .bin bestand dat in de Eprom gebrand moet worden en meer tekst en uitleg vindt je HIER op de website van Ray Carlsen.

Hier moeten de printspoortjes worden doorgekrast. De draadbrugjes onder de print. De 27C512 Eprom als PLA vervanger. Ziet er keurig uit zo !

De Drean Commodore 64C

Na lang zoeken is het me eindelijk gelukt er een te pakken te krijgen: een Drean Commodore 64C. Via Ebay USA was deze te koop gezet door "Adelberto2009" uit Argentinië voor USD 99,99 - omgerekend ca. 69 Euro. Betaling verliep via Paypal maar na een paar weken had ik nog niets gehoord of gezien en "Adelberto" reageerde niet op mijn mailtjes. Uiteindelijk kreeg ik een week later een berichtje terug dat "The item was shipped" en "sorry for the delay in responding"...Hij zal er een reden voor hebben gehad.

Weer anderhalve week later kreeg ik hem binnen, omwikkeld met een stuk "bubbeltjes" plastic en wat bruin inpakpapier eromheen. Niet te geloven dat de C64 de reis vanuit het Zuid-Amerikaanse land in een dergelijke verpakking heeft overleefd. Deze uitvoering van de Commodore 64 was destijds alleen in Argentinië te koop en werd geassembleerd door de fa. Drean. Dit werd gedaan om de hoge Argentijnse invoerrechten op computers te omzeilen. De meeste onderdelen werden door Commodore geleverd en een aantal werden door de fa. Drean gefabriceerd. Er werd gebruikt wat voorhanden was. Zo zijn er Drean's in verschillende uitvoeringen wat betreft het toetsenbord - witte toetsen, bruine toetsen of met oranje F toetsen en verschillende moederborden.

Tijd om deze Drean C64 eens aan een onderzoekje te onderwerpen. Hij ziet er nog fantastisch uit, het kunststof is maar heel weinig verkleurd en er zijn geen beschadigingen. In de kast bevind zich een oud type moederbord zoals gebruikt in het eerste model C64, de zogenaamde "broodtrommel" (foto 4 ). Al snel zie ik dat er het een en ander aan gesleuteld is. Zo is een spanningsregelaar vervangen en heeft de brugcel plaatsgemaakt voor 4 diodes (foto 5). Dat kan natuurlijk ook. De VIC chip is een MOS 6572 omdat in Argentinië de PAL-N televisienorm standaard is (foto 6). Europese modellen hebben de MOS 6569 (PAL-B). Ik heb de Drean getest en warempel.. hij werkt ook nog. Dat testen doe ik met PC die voorzien is van een TV kaart die alle videoformaten kan weergeven. Op de foto's 8 en 9 zijn Drean C64's te zien met andere (oudere versies) toetsenborden. Deze bezit ik (helaas) nog niet..Klik op de plaatjes voor een grotere versie.

De Drean 64C Da's duidelijk toch ? De labels nog helemaal intact. Oud model moederbord
Vier diodes inplaats van een brugcel De VIC 6572 (PAL-N) Een Drean 64C met bruine toetsen en oranje F-Toetsen Een Drean 64C met bruine toetsen